Ondergewicht
Kinderen met ondergewicht kunnen prima gezond zijn, niet iedereen is immers hetzelfde, en niet iedereen valt binnen de norm. Het is goed om naar alle factoren te kijken; de ontwikkeling van het kind, de gezondheid, de groei en de gewichtstoename, het voedingspatroon en bouw van de gezinsleden.
Door ondergewicht kan een kindje juist ook gemakkelijker ziek worden, minder snel herstellen en minder goed ontwikkelen op andere vlakken; zoals leren lopen of groeien.
Groeiachterstand
Als een kindje langere tijd onvoldoende energie binnen krijgt dan kan het zijn dat niet alleen het gewicht, maar ook de groei achter blijft. Dit kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben dan onvoldoende energie uit voeding, zoals ziekte of stress. Soms is de energiebehoefte verhoogd, en is er bijna niet tegen aan te eten. Juist dan is het belangrijk om dit wel in kaart te brengen, zodat de groei in lengte hier zo min mogelijk onder lijdt.
Pre en/of dysmatuur
Bij het te vroeg (prematuur) en/of te klein (dysmatuur) geboren worden is vaak extra zorg nodig. Jullie kindje ligt misschien wat langer in het ziekenhuis en heeft een hoop in te halen qua ontwikkeling op allerlei vlakken. Ook qua voeding kan er eventueel ondersteuning gegeven worden, soms op het gebied van sondevoeding.
Eetproblematiek bij AD(H)D
Eetproblemen komen vaker voor bij kinderen met AD(H)D. Dit kan te maken hebben met een andere verwerking van prikkels, waardoor het eten moeilijker is, of met eventuele medicatie. Hoe een kindje prikkels verwerkt of welke medicatie dat het krijgt, valt niet te veranderen. Wel is het belangrijk om te kijken of het kindje goed blijft groeien en voldoende blijft aankomen.
Eetproblematiek bij autisme
Autisme en eetproblemen gaan bijna hand in hand. Veel kinderen, maar ook volwassenen hebben eetproblemen. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Eten is iets heel complex, het is niet alleen iets fysieks, maar ook iets sociaals en iets zintuigelijks. Omdat het eten op meerdere vlakken aandacht vraagt, is multidiciplinaire behandeling vaak nodig.
Kritische eters/ARFID
Veel kinderen tussen 2-6 jaar eten niet zoals we zouden willen, ze weigeren de avondmaaltijd lusten niks groens, ondanks alle tactieken die al geprobeerd zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn. Maar mocht een kindje echter veel moe worden, niet meer goed ontwikkelen, niet voldoende aankomen of niet voldoende groeien dan is het belangrijk om hier op een goede manier toch aandacht aan te besteden.
Op de locatie in Breda is het mogelijk om op het gezamelijke spreekuur te komen. De preverbale logopedist en kinderdiëtist zijn dan beide bij de afspraak aanwezig.
Voedingsproblemen hebben vaak niet één oorzaak. Door er zowel vanuit de diëtistische bril als de logopedische bril naar te kijken, kunnen we uw kind beter helpen. Logopedische begeleiding kan zich bijvoorbeeld richten op het observeren/leren kauwen of adviezen bij prikkelverwerkingsproblemen.
Als uw kind niet wil/kan eten en drinken kan dat veel impact hebben op uw gezin. Wij denken dan ook graag met u mee, zodat de maaltijden weer ontspannen kunnen verlopen.
Op de locatie in Kapelle is het mogelijk om op het gezamelijke spreekuur te komen. De kinderfysiotherapeut en kinderdiëtist zijn dan beide bij de afspraak aanwezig.
Voedingsproblemen hebben vaak niet één oorzaak. Door er zowel vanuit de diëtistische bril als de logopedische bril naar te kijken, kunnen we uw kind beter helpen. De begeleiding vanuit de fysiotherapeut kan zich bijvoorbeeld richten op adviezen bij prikkelverwerkingsproblemen of op het verbeteren van de conditie/kracht.
Als uw kind niet wil/kan eten en drinken kan dat veel impact hebben op uw gezin. Wij denken dan ook graag met u mee, zodat de maaltijden weer ontspannen kunnen verlopen.
Overgewicht en obesitas
Voeding, beweging en ontspanning zijn de drie hoofdzaken die aandacht moeten krijgen bij de aanpak van overgewicht of obesitas. De behandeling hiervan is dus ook het effectiefst als op alle drie de vlakken ingezet wordt.
Lactose-intolerantie
Vervelende buikpijn, diarree klachten en vermoeidheid? Soms kan het lichaam lactose (melksuiker) niet goed verteren, waardoor vervelende klachten optreden. Alle soorten zuivel weglaten is niet voldoende, we hebben immers zuivel nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Een goede vervanging hiervoor is dus belangrijk.
(meervoudige) Voedselallergiëen
Het weglaten van sommige voedingsmiddelen is niet heel ingewikkeld, zoals kiwi. Maar het weglaten van koemelk, ei of soja is al een stuk ingewikkelerd, omdat dit in een hoop producten verwerkt zit. En wat kan jullie kindje dan nog wel eten?
Coeliakie
Leven met coeliakie betekent leven zonder gluten. Dit is niet een van de gemakkelijkste dieeten om te volgen. Tekorten aan voedingstoffen en te weinig variatie zijn een van de dingen waar veel mensen met coeliakie tegenaan kunnen lopen.
Obstipatie
Verstopping is heel vervelend. Bij jonge kinderen kan de pijn van de verstopping ervoor zorgen dat het ontlasting nog moeilijker wordt. Voeding heeft alles te maken met ontlasting, en kan dus soms voor verlichting, of vermindering van de klachten zorgen.
Prikkelbaar darmsyndroom
Sommige darmen zijn gevoeliger dan andere. Klachten als buikpijn, wisselende ontlasting en moeilijk eetgedrag komen hierbij vaak voor. Om uit te vinden waar je kind op reageert is vaak niet gemakkelijk, zoveel factoren zijn van invloed. Soms heeft de reactie niks met voeding te maken. Meer inzicht in dit patroon zorgt soms voor rust.
Andere maag-darmklachten
Diarree klachten zoals peuterdiarree of overloopdiarree komen ook voor. Of dit beïnvloedbaar is door voeding is vaak een hele puzzel. Ook hier heeft voeding weer alles te maken met het ontlastingspatroon.
Mondgezondheid
Een gezonde mond en tanden hebben alles met voeding te maken en andersom. Als de tanden niet gezond zijn (bijvoorbeeld bij gaatjes) dan gaat het eten moeizamer. Andersom komen die gaatjes vaak door eten en drinken. Kun je nu het beste voor of na het eten de tandenpoetsen? En vanaf welke leeftijd begin je daarmee. Welk eten is gezond voor de tanden? Deze vragen komen aan bod tijdens een gesprek. Op de locatie in Breda wordt intensief samen gewerkt met kindertandartsen.
Vegetarisch/veganistisch
Een vegetarisch, maar zeker een veganistisch dieet vraagt om extra aandacht om tekorten te voorkomen. Kinderen hebben alle voedingsstoffen hard nodig om goed te kunnen ontwikkelingen. Een inschatting van de mogelijke tekorten en zo nodig een berekening van de voeding is een onderdeel van het advies.
Volwassenen
Gezonde voeding bij een kinderwens of zwangerschap
Recent is ontdekt dat de gezondheid van een kindje voor een groot deel wordt bepaald in de eerste 1000 dagen (van zwangerschap tot de leeftijd van 2 jaar). Maar ook de preconceptie (voor de zwangerschap) heeft invloed op de gezondheid van kinderen.
Diabetes gravidarum (diabetes bij zwangerschap)
Een te hoge bloedsuiker tijdens je zwangerschap is niet alleen vervelend, het kan er ook voor zorgen dat je kindje te groot wordt, waarbij er complicaties tijdens de bevalling kunnen ontstaan. Een stabiele bloedsuiker is dus van groot belang. Voeding en leefstijl hebben een grote invloed hierop.
Hyperemesis Gravidarum (HG zwangerschap of extreme misselijkheid bij zwangerschap)
Misselijkheid tijdens de zwangerschap is erg vervelend. Nog vervelender als deze niet over blijkt te gaan en/of in zeer extreme mate aanwezig is. Recent is ontdekt dat deze klachten mogelijk ontstaan door een hormoon wat tijdens de zwangerschap wordt aanmaakt. Wij kunnen helaas niet de misselijkheid wegnemen, wel kunnen we met je mee denken hoe je er voor kunt zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en je voldoende aan blijft komen in gewicht tijdens de zwangerschap.
Over- of ondergewicht bij zwangerschap
Recent is ontdekt dat de gezondheid van een kindje voor een groot deel wordt bepaald in de eerste 1000 dagen (van zwangerschap tot de leeftijd van 2 jaar). Een gezond gewicht tijdens de zwangerschap is van invloed op je kindje, maar ook op het gewicht van jezelf in de toekomst. Een te laag gewicht kan er voor zorgen dat je kindje niet voldoende groeit.
PCOS en voeding
PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) komt veel voor bij vrouwen (5-10% van alle vrouwen heeft hier last van en hiermee is het de meest voorkomende hormonale afwijking). Voeding is van groot belang als we het hebben over vruchtbaarheid, maar bij PCOS gaat het nog een stapje verder. Om de klachten van PCOS te verminderen is vaak een aanpassing van het voedingspatoron nodig, tegelijkertijd zorgt PCOS er meestal voor dat gewicht verliezen moeizaam gaat.