Duurzaamheid

Gezond voor ons en voor de aarde

Hoe duurzaam is de praktijk?

Digitaal en papier

Papier wordt daar waar het kan zoveel mogelijk vermeden. Zo zijn bijvoorbeeld de afspraken kaartjes al een aantal jaar verdwenen en vervangen door automatische afspraak bevestigingen via mail 2 dagen voor een afspraak.

Folders kunnen digitiaal verzonden worden.

Dieet en sondevoeding

Bij aanvragen voor dieet en sondevoeding wordt altijd zo specifiek mogelijk nagevraagd wat de cliënt nodig heeft. Op basis hiervan wordt een bestelling gedaan. Bestellingen zijn altijd afgestemd op de behoefte van de cliënt, waardoor er zo min mogelijk over blijft.

Vervoer

Daar waar de afstand het toelaat wordt de elektrische fiets gebruikt of gaan we te voet naar de praktijk. 

Duurzame voeding

Gezonde voeding en duurzame voeding liggen niet zo ver van elkaar af, maar het is niet hetzelfde.

Overeenkomsten en verschillen

Gezond, duurzaam, biologisch. Wat is nu wat? Het lijkt erg op elkaar. 

Een voorbeeld. Je koopt biologische chocolade. Dit betekend dat de chocolade is gemaakt met zorg voor natuur en dieren. Er zijn bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar (biologische) chocolade is natuurlijk niet automatisch gezond. Chocolade staat namelijk niet in de schijf van 5.

Aan de andere kant zijn duurzame keuzes vaak ook gelijk goed voor onze gezondheid. Zoals meer plantaardig eten (groenten, noten en peulvruchten). Dit heeft als gezondheidsvoordeel dat we meer vezels binnen krijgen, sneller verzadigd zijn en vitamines en mineralen binnen krijgen. Dit is ook nog eens voordelig voor het klimaat en onze aarde. Het kost namelijk minder grond om planten te kweken dan voor vlees.


Een ander voorbeeld is drinken. In Nederland is water uit de kraan het gezondste wat je kunt drinken. We zorgen hiermee voor een gezond gewicht en voelen ons fit. 

Daarnaast zorgt kraanwater niet voor extra plastic flessen, drankverpakkingen of glaswerk. Een hoop minder afval dus!